Sărbătoare importantă pe 1 octombrie: Tradiții și superstiții -

Sărbătoare importantă pe 1 octombrie: Tradiții și superstiții

Acoperământul Măicii Domnului semnifică ziua în care Maica Domnului s-a arătat în biserica din Vlaherne.

Acoperământul Măicii Domnului, sărbătoare importantă pentru creștini

Acoperământul Măicii Domnului este o sărbătoare mare în Calendarul Ortodox, prăznuită în fiecare an, pe data de 1 octombrie.

Acoperământul Măicii Domnului. Ce prăznuiește Biserica Ortodoxă la 1 octombrie
Pe data de 1 octombrie 911, în biserica din Vlaherne, se făcea priveghere pentru salvarea cetăţii care era asediată.

Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în vazduh şi rugându-se cu lacrimi, în jurul orei de 4:00 dimineața.

Acoperământul Măicii Domnului era ținut în mâini, deasupra capetelor credincioșilor. În jurul Măicii Domnului se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul sau iubit, Epifanie:

„O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, şi mă minunez!”.

Acoperământul Măicii Domnului. Tradiții și superstiții
Acoperământul Măicii Domnului mai este

cunoscută în popor și sub numele de Pocroave, un cuvânt slavon care reprezintă acoperământ al pământului cu brumă sau zăpadă.

În această zi sfântă, creștinii trebuie să țină post pentru a fi feriți de inec sau de boli și pentru a fi apărați de supărări.

persoanele care se tund nu trebuie să arunce sau să ardă părul, fiindcă ar putea fi luat de vrăjitoare, care

vor face farmecegospodinele perepară plăcint de post, umplute cu mere sau dovleacvitele trebuie stropite cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli pe timpul ierniifetele a căror podoabă

capilară nu era prea bogată se rugau Sfântului Pocroavă pentru a avea un păr bogatse spune că fetele care sunt împodobite de Provoace pentru nuntă vor avea parte de o căsnicie lungăTropar la Acoperământul Maicii Domnului

„Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către

Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.”

Condac la Acoperământul Maicii Domnului

‘Fecioara astăzi, înainte stă în Biserică şi cu cetele sfinţilor, nevăzut se roagă lui

Dumnezeu, îngerii cu ierarhii se închină şi Apostolii cu proorocii dănţuiesc; că pentru noi roagă Născătoarea de Dumnezeu pe Dumnezeu Cel mai înainte de veci.”

Rugăciune în ziua Acoperământului Maicii Domnului

„Așa, Doamnă Preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta.

Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii.

Milostivă fii nouă aici, în această viață. Iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru.

Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință.

Deci ne rugăm ție. Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor

mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin;

necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi.

Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.

Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge.

Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită,

mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată.

Nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim

păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.

Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”