Raed Arafat, anunț de ultimă oră despre următoarele măsuri: S-ar putea impune anumite restricții!

În contextul în care numărul îmbolnăvirilor de coronavirus este în continuă creștere, secretarul de stat, Raed Arafat, confirmă faptul că autoritățile ar putea impune noi restricții, însă numai pentru anumite zone din țară, unde apar focare.

Întrebat dacă există posibilitatea să fie interzis accesul pe litoral sau în stațiunile de munte, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a făcut referire la lipsa măsurilor din timpul stării de urgență, când deplasările între localități erau interzise. 

STOP la mare sau la munte?

„Știți care este treaba? Nu știu dacă mai e posibil să spuneți Stop la mare! acum. În primul rând, nici legislația nu permite acest lucru. Nu mai avem”.

Secretarul de stat a precizat că, dacă vor fi restricții, vor fi țintite în anumite zone, unde creșterea numărului de cazuri devine riscantă.

„Singura chestie este să te duci înapoi să pui restricții. Restricții se pot pune. Poate nu național. Și trebuie, la un moment, să vedem cum evoluează și s-ar putea să ajungem să avem nevoie să aplicăm restricții zonale, locale, în anumite zone. Deci, este posibil”.

Arafat: Ar putea apărea restricții, însă doar în anumite zone

Raed Arafat confirmă însă că ar putea apărea restricții, însă doar în anumite zone sau județe devenite focar. Acesta a precizat însă că autoritățile nu au în discuție așa ceva la acest moment. 

„Acum, să vin să mă pronunț pe această chestie, cu marea sau cu muntele sau cu altele, n-am să o fac.N-am decât un singur lucru să spun: atenție, pentru că dacă situația se agravează și unele zone, în care creșterea este mult mai mare decât în altele, este posibil ca anumite zone să ajungă să fie izolate”, a avertizat Raed Arafat la Digi24.

50% din cazuri vin de la asimptomatici

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat duminică, la Antena 3, că 50% din infectările cu noul coronavirus vin de la asimptomatici.

„Problema e câte persoane sunt active, câte persoane în acest moment încă poartă virusul și câte persoane sunt în comunitate care transmit”, a spus Raed Arafat, duminică seară, la emisiunea ”Subiectiv cu Răzvan Dumitrescu”.

Potrivit șefului DSU, cazurile active în prezent în România ne arată că este o transmitere în comunitate. ”Transmiterea asta se face dacă intri în contact cu o persoană asimptomatică, cam asta se întâmplă acum în comunitate”, a punctat Raed Arafat. 

Coronavirus în România. Raed Arafat: Suntem pe trend de creștere

”La acest moment, indiferent câte teste am făcut, procentul din teste a rămas tot pe acolo. Faptul că a crescut numărul testelor nu a scăzut procentul din teste. Noi suntem pe la 4%-5% (teste pozitive -n.red.)”, a mai spus Arafat.

Raed Arafat afirmă că nu avem încă o răspândire exponențială în țara noastră.

Arafat: Nicio țară nu va scăpa de coronavirus

”Dacă ajungem la o răspândire exponențială, cum se întâmplă în alte țări care au mii de cazuri deja și acolo este răspândire exponențială, asta va duce automat la ocuparea Terapiei Intensive.

Ca să se înțeleagă, am pus o unitate mobilă de terapie intensivă la Prahova. A rămas o perioadă scurtă nefolosită, acum e folosită. Are în ea nu știu câte cazuri, Galați ne-a solicitat o unitate să fie trimise acolo pentru terapie intensivă. Asta arată că deja este o presiune și acest lucru este vizibil.

Sunt câteva zone în țară care au o presiune asupra lor. Nu înseamnă că celelalte zone vor rămâne fără presiune. E posibil să se schimbe asta”, a mai afirmat Raed Arafat.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *