La Ploiești vor fi fabricate rachete care produc ploaie pe timp de secetă, dar și zăpadă în iernile uscate

Sistemul național de combatere a grindinei va putea fi folosit începând de anul viitor și pentru combaterea secetei. Directorul Sistemului Antigrindină, generalul Gheorghe Căunei, a declarat în exclusivitate pentru observatorulph.ro că rachetele care produc precipitații (ploaie în perioada secetoasă, respectiv zăpadă în anotimpul rece) vor fi produse în curând de societatea Electromecanica Ploiești.

Electromecanica Ploiești, societate care face parte din Compania Națională Romarm, va fabrica un tip de rachetă care va avea rolul de a produce artificial precipitații. În această perioadă se fac mai multe teste, inclusiv probe în poligonul de încercare.

Directorul Sistemului Antigrindină, generalul Gheorghe Căunei, a declarat în exclusivitate pentru observatorulph.ro, care este principiul de funcționare a rachetelor care ar putea fi folosite cu succes pentru combaterea secetei.

”Vrem să creștem gradul de precipitații pentru că și România se confruntă cu schimbări climatice majore. Anul trecut, în decembrie, am făcut un experiment în Bărăgan, prin care am reușit să creștem nivelul precipitațiilor, de la 0,1 l/mp la 10 l/mp, folosind un avion. La Electromecanica Ploiești se testează deja o rachetă, care va putea fi folosită pentru combaterea secetei, sperăm, chiar de anul viitor. Racheta conține iodură de argint, o substanță care prin ardere creează centre de condensare ce provoacă în mod artificial precipitații”, a declarat generalul Căunei.

Acesta susține că rachetele care aduc ploaia vor fi folosite prin unitățile existente de combaterea a grindinei inclusiv cele aflate în Prahova, unde există 11 puncte de lansare care protejează o suprafață de 140.000 de hectare.

Diferența față de rachetele antigrindină o reprezintă raza de acțiune. Astfel, dacă rachetele pentru ploaie vor acționa la altitudini joase, de 1500-2000 de metri, cele pentru combaterea grindinei acționează la 10.000 de metri, în norii care se formează vertical.

Mai mult, rachetele pentru precipitații, lansate terestru sau prin intermediul aviației utilitare, ar putea fi folosite și în sezonul rece.

”Iarna trecută am avut un record negativ de precipitații. Imaginați-vă ce ar însemna să producem un strat de 10 cm de zăpadă pentru culturile de grâu, de exemplu sau pentru refacerea rezervelor de apă în alimentarea marilor orașe, precum Capitala”, a precizat pentru observatorulph.ro directorul Sistemului Antigrindină, generalul Gheorghe Căunei.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *