Data disparuta (si crezuta chiar moarta), cantareata Maria Cornescu a aparut in public, la 73 de ani. Toata lumea a ramas cu gura cascata -

Data disparuta (si crezuta chiar moarta), cantareata Maria Cornescu a aparut in public, la 73 de ani. Toata lumea a ramas cu gura cascata

Maria Cornescu este o prezenta discreta. Mai mult, in ultimul deceniu a preferat sa stea departe de publicitate. A refuzat sa participe inclusiv la emisiunile TV, desi este super solicitata.

In varsta de 73 de ani, Maria Cornescu este considerata de multi specialisti una dintre marile voci ale folclorului romanesc, alaturi de Maria Ciobanu si de Irina Loghin, anunta wowbiz.ro.

loading...

Maria Cornescu nu refuza, insa, sa se fotografieze alaturi de fanii ei, grupati pe internet in grupuri de zeci de mii de membri. Asa s-a intamplat si acum cateva saptamani, cand artista a fost vizitata de o admiratoare infocata, alaturi de care a facut o fotografi e pentru albumul cu amintiri.

Maria Cornescu s-a născut la 20 noiembrie 1945 și a crescut în atmosfera tradițiilor populare păstrate în Craiova, capitala Olteniei, și în localitățile învecinate.

Cântecele și doinele doljene și gorjene, melodiile interpretate de mentorul său, Maria Lătărețu, i-au intrat în suflet încă din copilărie, devenind a doua natură a fetiței cu codițe lungi și glas de clopoțel transformată în pragul tinereții într-o Cosânzeană a folclorului oltenesc, cu o voce mângâietoare, mai întâi sclipitoare apoi din ce în ce mai penetrantă și mai strălucitoare.

Deși a manifestat mereu timiditate în prezența publicului, aceasta s-a dovedit a face parte din sensibilitatea sa, cântecele, în culorile și luminile date de încântătoarele buchete de versuri au impresionat și continuă să atragă ca un magnet ascultătorii.

Debutează la vârsta de 18 ani reuşind la concursul pentru postul de solistă a Ansamblului artistic ,,Nicolae Bălcescu” din Craiova.

Își formează un repertoriu propriu bazat pe culegeri trecute prin filtrul experienței și talentului ei artistic dar și pe versurile inspirate de sentimentele și relațiile dintre părinți și copii, de întâmplările vieții, solista dezvoltând, cu timpul, diverse tematici familiale în cântecele sale care nu au încetat să fie considerate de marele public valoroase și realiste.

În cei nouă ani de rodnică activitate solistică la prestigiosul Ansamblu craiovean este îndrăgită de publicul oltean şi de cel din toată ţara.

În 1965 este invitată să imprime patru cântece la sediul central din Bucureşti al Radiodifuziunii Române cu Orchestra de Muzică Populară Radio dirijată de Victor Predescu şi în următorul an deschide seria albumelor personale imprimate la Casa de discuri Electrecord, unele dintre discuri vor fi reeditate datorită vânzărilor rapide pe piaţa muzicală naţională.

În timpul unui concert susținut la Târgu Jiu îl cunoaște pe primul ei soț, Nelu Bălășoiu, cu care formează un cuplu muzical folcloric de mare succes, dovadă fiind albumele lansate.

La 27 de ani, devine, tot prin succesul la concursul de angajare, solistă a Ansamblului ,,Rapsodia Română” din București, în perioada de mare efervescenţă artistică a acestui ansamblu.

După cum afirmă Maria Cornescu , prin cântecele sale dorește să împace oamenii, ,,să-i întoarcă pe unii din drumul greșit, pentru că arta poate și trebuie să stârnească emoție, poate readuce pe oricine la omenie”.

Între anii 1968-1976 revine în Studiourile Radio pentru înregistrări iar albumele Electrecord se succed aproape anual, în perioada 1967-1988, urmate de compact discurile apărute în 1996 şi respectiv 2000 : ,,Maria Cornescu- Melodii îndrăgite” şi ,,Maria şi Marilena Cornescu- Pe noroc nu dau un ban ”.

Cântecele populare interpretate de solistă au apărut frecvent nu numai în albume personale ci şi în albume colective, ilustrând frumuseţea pieselor sale muzicale, diversitatea lor tematică cât şi faima interpretei.

Dirijorii formaţiilor muzicale cu care a imprimat sunt Victor Predescu, Paraschiv Oprea şi Gheorghe Zamfir, valoarea lor fiind dublată de cea a instrumentiştilor care au acompaniat-o pe Maria Cornescu.

La cele 133 de titluri de cântece apărute în albumele originale ale Mariei Cornescu se adaugă un număr semnificativ de piese needitate şi câteva care sunt înregistrate direct din concerte.

Loading...
loading...